Winterberg Vakantie - Zomer in Winterberg

home
Menu

Winterberg in de zomer

Winterberg mountainbike

Winterberg wandelen

Winterberg klimbos

Winterberg rodelbaan

"Actief zijn in de zomer kan in Winterberg. Lekker op een terrasje zitten ook uiteraard."

Winterberg is bij iedereen bekend voor de wintersport mogelijkheden. Als de sneeuw verdwenen is en de lente aanbreekt is er nog veel meer te doen. Van gewoon genieten van de prachtige omgeving tot heel actief bezig zijn.

Mountainbiken

De Bike Arena Sauerland is bij veel mountainbikers bekend, maar voor iedereen die nog niet precies wat dat inhoudt: 30 blauwe, rode en zwarte routes met een totale lengte van 1.140 kilometer en zo’n 22.000 hoogtemeters. Voor elk wat wils dus. In het bikepark zijn downhill trajecten met veel uitdagingen.

Downhill is leuk, maar om weer boven te komen is ook niet moeilijk: met de lift waar in de winter de skiërs mee naar boven worden gebracht kun je nu met de fiets naar boven!

Er zijn bedrijven waar ook spullen gehuurd kunnen worden of reparaties kunnen worden uitgevoerd. Als U zelf de sport niet beoefent, is het in elk geval leuk om er in het bikepark naar te kijken, bijvoorbeeld vanaf de panoramabrug.

Wandelen

Wandelen kan het hele jaar door en of het nu om korte stukjes gaat of lange wandelingen, Winterberg en omgeving zijn prachtig. In de winter kan het wat moeizamer gaan, zeker als er veel sneeuw ligt. De indian summer in het najaar is ook fantastisch om te zien. Gewoon wandelen, Nordic Walken of sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenwandelen wordt ook wel trapperen, nordic snowshoeing of sneeuwschoenlopen genoemd.

Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet, variërend van enkele kilometers tot serieus langere afstanden. Bij de VVV in Winterberg zijn diverse kaarten met wandelroutes te koop. Als U niet zo van wandelen houdt kunt U het houden bij het slenteren langs de vele winkels en restaurants in Winterberg.

Klimbos

Op de Erlebnisberg Kappe is sinds 2008 het Kletterwald geopend, oftewel het klimbos. Een klimparcours tussen de bomen.

Het klimbos heeft 52 stations verspreid over de hoge bomen, het is verdeeld in 4 verschillende parcours variërend van 1 tot 12 meter hoogte. U bent altijd gezekerd met veiligheidskabels en zo kunt U klimmen, kruipen, balanceren en natuurlijk afdalen op de kabelbanen. Het is voor iedereen vanaf 8 jaar die een uitdagend parcours wil doen. Iedereen krijgt een verplichte korte instructie door ervaren instructeurs. U hoeft dus niet geoefend te zijn.

Het beginners- en funparcours zijn 3 tot 9 meter hoog en voor iedereen te doen. Het adventure parcours is vanaf 12 jaar en 6 tot 12 meter hoog. Het sportparcours is vanaf 12 jaar en 5 tot 11 meter hoog

Alle parcours zijn creatief ontworpen en hebben elementen die extra uitdaging geven. Zoals bijvoorbeeld met een fiets of slee over een kabel, over ski’s lopen, als tarzan in een net springen en natuurlijk diverse kabelbanen.

Rodelbaan

De rodelbaan in Winterberg is 700 meter lang en is van het principe een los karretje in een kuipbaan. Dat betekent dus wel af en toe remmen in de bocht! De werking is heel simpel, hendel naar voren is remmen los en de hendel naar achteren trekken (of los laten) is remmen.

Onder aan panoramabrug is de start en worden de karretjes omhooggetrokken. Boven gekomen gaat het vanzelf harder en harder en via het bochtige parcours dat onder de panorambrug door gaat komt iedereen uiteindelijk weer beneden. Vanaf 8 jaar mogen kinderen alleen in een karretje, met 2 personen mag altijd. Bij droog weer is de rodelbaan geopend, dus zowel in de zomer als in de winter.

Tip 1: Vergeet niet om de Sauerlandcard te tonen want ook hier ontvangt U korting.
Tip 2: Zorg echt dat u voor het einde rustig aan komt rijden (dus voor het kleine voetgangersbruggetje). Komt u hier te snel aan dan wordt een systeem geactiveerd dat U in één keer stil staat, dat is echt geen pretje.

Bullrace

Op een skelter de piste af, dat is de omschrijving van Bullrace! U zit op een soort skelter met drie wielen en deze wordt met een sleeplift omhoog getrokken. Waar in de winter de skiërs omhoog gaan, gaat U nu dus met de skelter omhoog.

Boven gekomen wordt de sleeplift losgekoppeld en kunt U de helling af racen. Dit is soms de piste, soms een speciaal parcours naast de piste. Aangezien dit serieus hard kan gaan, is een helm verplicht. Deze skelter is zeer robuust en heeft grote luchtbanden, maar op twee wielen door de bocht is niet moeilijk.

Panoramabrug

Winterberg investeert continue en ook de panoramabrug is daar een voorbeeld van. Deze wandelbrug heeft meer dan 2 miljoen Euro gekost, maar is meer dan een wandelbrug. De brug is meer dan 400 meter lang en biedt een fantastisch uitzicht over Winterberg en omgeving. De brug gaat over de zomerrodelbaan, de bobsleebaan, de downhill trajecten voor de mountainbikers en over een zwarte piste. Vanaf de panoramabrug heeft U dus een prachtig uitzicht over al deze activiteiten.

U kunt gewoon over de brug wandelen, maar voor hen die iets extra’s willen zijn er diverse klim-elementen. Zo is er een hangbrug die onder de panoramabrug hangt en tunnel om doorheen te kruipen. Aan het einde van de brug kunt uiteraard kiezen om terug te lopen, maar U kunt ook met de trap of een glijbaan naar beneden en zo komt U in het belevenisbos. Het belevenisbos is speciaal voor kinderen. Dit is een route door het bos waarin speelelementen zitten (o.a. een kabelbaan) en informatieborden staan om meer te weten te komen over de natuur en de dieren die in het Sauerland leven.

Tubing

De Tubingbaan ligt naast de piste aan de Astenstrasse. U neemt plaats in een grote band (soort binnenband van een vrachtauto) en gaat over de speciale baan naar beneden. De baan is van kunststof waar her en der matten zijn gelegd om de snelheid er uit te halen, anders zou het te hard gaan. Al glijdend en draaiend gaat het naar beneden en daarna kan aan een volgend rondje worden begonnen.

Met een lift wordt U weer naar boven gebracht. Een helm wordt verstrekt en is verplicht, het is niet gevaarlijk, maar tijdens het tochtje naar beneden is er geen controle over de snelheid en het draaien van de band.

Waterski en wakeboard

Vanaf juli 2014 is er een heel nieuw waterpark in Winterberg. Waterskiën en wakeboarden is de zomerse variant van skiën en snowboarden waar Winterberg bekend om staat.

Dagelijks geopend en voor de beginners worden cursussen gegeven. Uitrusten of kijken naar alle sportievelingen kan vanaf het terras van het naastgelegen restaurant.