Winterberg Vakantie - Evenementen in Winterberg

home
Menu

Winterberg heeft een diversiteit aan evenementen

Winterberg sneeuwballen gooien

Winterberg houthakken

Winterberg kerstmarkt

"Evenementen meebeleven of als toeschouwer aanwezig zijn, kies maar."

Winterberg staat er om bekend dat er heel veel evenementen worden georganiseerd. Dus naast alles wat er in en rondom Winterberg altijd al mogelijk is (van wandelen tot skïen en van zwemmen tot rodelen), worden op deze pagina een aantal van deze evenementen beschreven. Voor de vakantieganger leuk om een evenement te bezoeken, maar voor de deelnemers vaak een serieuze aangelegenheid.

De evenementen die op deze pagina zijn vermeld zijn maar deel van alles wat te doen is, maar geven wel een idee van de veelzijdigheid aan evenementen.

Schuttersfeesten

De schuttersfeesten in juni en juli zijn voor veel inwoners van het Sauerland een hoogtepunt. Er is dan veel te zien en te doen. Zo is er het spannende vogelschieten, zijn er avonden met de zogenaamde koningsdans en is er een optocht. Dit is maar een greep uit de vele evenementen.

Veel mensen lopen in traditionele kleding en zien er prachtig uit.
Na het schuttersfeest is het tijd voor de volgende traditie: het aardappels bakken. De aardappels die pas geoogst zijn, worden gaar gebakken op een vuur van beukenhout. Vervolgens worden ze met schil en al met uien, spek en boter opgegeten. Zoals je in Duitsland kunt verwachten gaat dit alles in combinatie met bier.

Wedstrijden sneeuwballen gooien

Iedereen gooit wel eens sneeuwballen als er sneeuw ligt, maar het gaat hier om een echt Kampioenschap. Ongeveer 20 teams uit diverse landen strijden om de beker en het gaat er serieus aan toe.

De sneeuwbalgevechten vinden plaats op een veld van 5 bij 10 meter en een wedstrijd duurt tweemaal drie minuten. Na de eerste drie minuten wisselen de teams van helft en het team met de meeste treffers gaat door naar de volgende ronde. Kracht is niet het belangrijkste, alhoewel er snelheden worden gehaald tot 110 km/h, maar trefzekerheid en uithoudingsvermogen. Alle treffers op het lichaam tellen, dus ook de schampschoten. Een aantal scheidsrechters houdt dit nauwlettend in de gaten.

Houthakken

In augustus is Winterberg het decor voor het kampioenschap houthakken. Maar dan wel houthakken in de ruimste zin van het woord. Er worden inderdaad boomstammen doormidden gehakt met bijlen, maar er zijn ook onderdelen met een handzaag en zelfs met de kettingzaag.

De beste kandidaten uit Duitsland strijden om een ticket voor het wereldkampioenschap dat in Nederland plaatsvindt. Europees kampioen Dirk Braun, woonachtig in Winterberg is één van de kanshebbers. Het komt niet alleen aan op kracht, maar vooral ook op techniek.

Voor toeschouwers is het niet alleen kijken, maar zelf eventueel ook proberen hoe het doormidden zagen van een balk gaat. Met een twee meter lange zaag wel te verstaan!

U kunt dit evenement bekijken op de Sahnehang.

Bobsleeën

Op de moderne Olympische bobsleebaan in Winterberg vinden elk jaar wedstrijden voor het wereldkampioenschap plaats voor bobsleeën, rodelen en skeleton. Tientallen sporters en duizenden bezoekers komen op deze evenementen af.

Voor de sporters is de 1.600 meter lange baan een uitdaging en U als toeschouwer hoeft daar weinig van te missen. Vanaf de Panoramabrug bijvoorbeeld heeft U een fantastisch uitzicht over de gehele baan.

De bobslee en skeleton kampioenschappen zijn meestal in december. De wedstrijden voor de wereldbeker rodelen zijn noraliter in januari.

Kerstmarkt

De kerstmarkt in Winterberg is niet al te groot, maar wel de langst geopende kerstmarkt in Duitsland. Tot en met 31 januari kunt U hier langs de kraampjes struinen. Er wordt van alles verkocht: van moderne winstersportspullen tot rendiervellen uit Finland.

Voor wat betreft eten en drinken ontbreken uiteraard de glühwein, vers gepofte kastanjes en reibekuchen niet. Er is een afwisselend muziekprogramma's en 's avonds worden de vuren ontstoken voor nog meer sfeer.