Winterberg Vakantie - Ertsmijn in Ramsbeck

home
Menu

Bijzondere ertsmijn in Ramsbeck

Ertsmijn Ramsbeck karretjes

"600 meter onder de grond met een smalspoor treintje"

De ertsmijn in Ramsbeck is een absolute aanrader als het gaat om uitstapjes in de omgeving. De ertsmijn heeft tot begin jaren 70 gedraaid en is daarna gesloten, behalve voor het publiek!

Boven de grond bevindt zich een museum waar de historie van de mijn wordt verteld. Hier staan ook diverse machines en voertuigen die ondergronds zijn gebruikt.

Leuk en leerzaam, er is bijvoorbeeld een klein stukje mijnschacht nagemaakt, waar je in plaats kunt nemen om te ervaren in welke kleine ruimtes men vroeger moest werken.

Het echt interessante deel bevindt zich onder de grond. Eerst een overall aan en een helm op, dan in een trein die 1,5 km ondergronds gaat. Dit is echt niet geschikt voor mensen met claustrofobie!

Ondergronds wordt uitleg gegeven over hoe vroeger gewerkt werd. Een aantal machines wordt ook daadwerkelijk in werking gezet om te laten zien hoe het er aan toe ging.

De gidsen die de rondleiding doen zijn ex-mijnwerkers die na het sluiten van de mijn dit vrijwilligerswerk doen. Ze onderhouden het machinepark, kunnen zeer enthousiast vertellen en weten echt alles over de ertsmijn.