Locatie

Zo’n drie uur rijden vanaf Utrecht slechts en u zit al middenin een van de mooiste vakantiegebieden van Duitsland, het Sauerland.

Het Sauerland heeft een zeer afwisselend landschap dat voor het grootste gedeelte bestaat uit middelgebergte met toppen tot ruim 840 meter en daartussen diepe dalen. Uitgestrekte bossen, grazige weiden, glasheldere beken en rivieren, uitnodigende stuwmeren, het Sauerland heeft het allemaal. En naast deze prachtige natuur valt er ook veel te beleven op cultureel gebied in de pittoreske dorpjes, de bedrijvige stadjes, de majestueuze kastelen en geheimzinnige ruïnes.

sneeuwscooter

Winterberg

Vanuit Nederland ben je zo in Winterberg. Dit plaatsje hoort bij één van de top tien van belangrijkste toeristische plaatsen in Duitsland. Winterberg heeft een treinstation en in de winter is Winterberg rechtstreeks vanuit Nederland met de trein te bereiken.

In de winter zorgen de sneeuwkanonnen voor een goede sneeuwconditie. De gehele winterperiode kan er geskied en gelanglauft worden op een skigebied wat aaneen gesloten is. Er wordt 90% sneeuwgarantie gegeven.

In de zomer is het populair bij wandelaars, mountainbikers, maar ook met een gewone of elektrisch fietsen kun je prima fietsen. Winterberg en omgeving heeft leuke en interessante bezienswaardigheden voor het hele gezin. Tijdens de zomervakantie zijn er concerten en festivals bij het kuurpark. Ook de zomerkermis is erg populair.

Het centrum heeft diverse leuke bars en restaurantjes. Bij mooi weer kun je prima in het op het terras vertoeven.

Historie

De rijke historie van het Sauerland komt goed tot uitdrukking in de getuigen van het industriële verleden, de oude mijnen waarin sinds de middeleeuwen allerhande metalen gewonnen werden. De verwerking van die metalen tot eindproducten hebben ook hun sporen in het landschap achtergelaten, want de bossen waren van oudsher bronnen van hout om houtskool van te maken. Tegenwoordig zijn de bossen weer terug, maar het merendeel bestaat uit naaldhout.

Winter

In de winter is het Sauerland het gebied voor een lang weekend wintersport, maar langer kan natuurlijk ook. Door de vele toppen en dalen zijn er voldoende pistes om alle vormen van sneeuwpret te accommoderen. Alpineskiërs en snowboarders kunnen omhoog met allerhande liften van cabine- tot sleeplift. De vele uitgezette langlaufroutes en wandelpaden bieden ook de niet-skiërs voldoende mogelijkheden. Maar zelfs daarmee houdt het niet op, ook rodelaars en schansspringers komen aan hun trekken. Het grootste skigebied vindt u bij Winterberg, maar er zijn er meer in het Sauerland.

Zomer

Door de ligging dicht bij Nederland is het gebied uitermate geschikt voor korte tripjes en langere vakanties. Alle jaargetijden valt er wel iets te beleven in het Sauerland, maar de beste seizoenen zijn natuurlijk de zomer en de winter. In de zomer kunt u eindeloze wandel- of fietstochten maken over de goed bewegwijzerde en rustige paden. Alle vormen van watervermaak staan in het Sauerland ook op het program op een van de vele stuwmeren die de regio rijk is. Ook kunt u na heerlijk flaneren in de historische stadjes uitrusten op een terrasje met een verfrissend drankje, bijvoorbeeld een onvolprezen Warsteiner, het bier uit het Sauerland.

de_DEDeutsch
nl_NLNederlands de_DEDeutsch